Hyttefolket er klimaverstinger

Oslo (NTB): Strømforbruket til norske hytteeiere har økt med nesten 70 prosent på 13 år. Økningen skyldes utbyggingen av store, luksuriøse hytter i fjellet.
19.3 2008 09:32

Framtiden i Våre Hender foreslår et forbud mot hytter større enn 90 kvadratmeter.

Hytte- og fritidsboligeiere er den gruppen som har hatt den desidert største økningen i strømforbruk de siste årene, skriver Dagsavisen.

I perioden 1992 - 2005 økte strømforbruket til norske hytter med 67 prosent, mens forbruket i boligsektoren kun økte med 3 prosent.

Sivilingeniør Kjell Gurigard, som har ledet et prosjekt for å begrense veksten i energiforbruket til norske hytter og fritidsboliger, mener potensialet for strømsparing er stort.

Han mener myndighetene må stille krav til dem som skal bygge hytte eller ferieleilighet.

- Det har lenge vært fokus på strømsparing i hjemmene og på arbeidsplassen, men fritidsboligene har fått utvikle seg fritt. Siden dette er en form for luksusforbruk, bør politikerne våge å sette begrensninger på strømbruken, sier han.

Utviklingen bekymrer Framtiden i Våre Hender (FIVH), som nå krever at staten setter en begrensning på hvor store hytter det skal være lov å bygge.

- Staten burde sette en grense på 90 kvadratmeter. Jo mindre, jo bedre. Flere kommuner har allerede gjort dette, sier daglig leder Arild Hermstad.

- Mange av hyttene sløser dessuten med strøm. Det burde være en egen tariff for strømmen, slik at prisen ble høyere, mener han.

(©NTB)

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse

Saker fra våre eiere

Oslo universitetssykehus

Forskere ved Oslo Universitetssykehus vil automatisere jobben som gjøres av legespesialister i dag. – Flere pasienter vil få mer treffsikker behandling, mener prosjektleder Håvard E. Danielsen.

SINTEF

Renere vedfyring kutter helsekostnader og gir miljøgevinst, ifølge ny rapport.

Nordlandsforskning

Unge lovbrytere risikerer å vente i over ett år før oppfølgingen av dem starter.

Saker fra våre eiere

Havforskningsinstituttet

Det er konklusjonen etter at forskarar har gått gjennom all tilgjengeleg kunnskap om temaet.

Universitetet i Stavanger

Frykt for ryktespredning hindrer mange unge i å søke hjelp for mentale problemer.

NIBIO

De er knøttsmå og blir ofte uglesett, men ikke alle er farlige for miljøet.

Forskeren forteller:

Når ungdom presses til å drive med idrett, og voksne bestemmer hvordan de skal gjør det, da blir idrettsungdom lei. Men du kan unngå at barna dine mistrives, blir stresset og presterer dårlig på sikt.

Dinosaurenes historie må skrives om, sier britiske forskere etter en ny enorm analyse. Det vil uten tvil ryste fagfolk verden over, men hvis forskerne har rett, løser de flere uløste gåter.