Et tverrfaglig blikk inn in energifremtiden

At fremtidens oljebransje har både teknologiske og menneskelige aspekter ble satt under lupen da petroleumsbransjen møtte studenter og forskere ved UiO under Petroleumsdagen 2008.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- Vi i olje- og gassindustrien er avhengig av framtidig kompetent arbeidskraft, sier Karin Øvstebø, kommunikasjonsrådgiver i OLF (Oljeindustriens Landsforening).

- Vår industri er kunnskapsintensiv, og vil ha fortsatt behov godt utdannet personell som kan være med på å finne, utvinne, produsere og selge petroleumsprodukter langt inn i framtiden, sier hun.

- Verden har bruk for energi, Norge kan levere. Likeledes er det klimautfordringer som skal løses, og dette arbeidet går hånd i hånd med teknologiutviklingen.

- Vi vil være en del av løsningen. Derfor er det viktig med et tett samarbeid med akademia og næringslivet. Dette er spennende utfordringer for de studentene som har lyst å være medskapere i vår felles energiframtid.

"Karin Øvstebø, kommunikasjonsrådgiver i OLF."

Petroleumsdagen, som fant sted fredag 8. februar, er et samarbeid mellom den norske petroleumsbransjen og universitetet, og skal fungere som en møteplass hvor studentene får innblikk i de utfordringene som finnes i Norges største industri.

Bredere perspektiv på bransjen

Da dagen ble arrangert for første gang i fjor, var den et samarbeid mellom petroleumsbransjen og MatNat-fakultetet.

I år ble horisonten utvidet til også å inkludere de “mykere” fagene ved Det samfunnsvitenskapelige og Det humanistiske fakultet (SV og HF).

Programmet favnet dermed bredt, og tok for seg temaer innenfor materialer og gasskonvertering, geofag, marine konstruksjoner og subsea, integrerte operasjoner og etikk, omdømme, samfunnsansvar og klima.

I alt 25 foredrag ble etterfulgt av stands hvor studentene kunne møte representanter fra bransjen. Det er første gang det gjennomføres et samarbeid av denne typen på tvers av fagmiljøer i Norge.

Tverrfaglighet trengs

Karin Øvstebø mener det tverrfaglige aspektet representerer et reelt mangfold i bransjen:

- I olje- og gassindustrien er alle yrker representert. Det er kun en tredjedel av de ansatte som arbeider i havet. Derfor er det kjempefint at humaniora- og samfunnsvitenskapene blir representert på denne type arrangementer.

- Jeg tror det er mange myter knyttet til olje- og gassindustrien, og vi har selv et ansvar for å øke kjennskapen om oss.

"Tydelig fornøyde studenter under standup med Åsleik Engmark"

- Nettopp derfor er denne tverrfagligheten viktig. Hos oss er det flere filosofer og samfunnsvitere, og de er helt nødvendige i våre arbeidsprosesser.

- Å arbeide tverrfaglig er helt naturlig i vår industri, og det er en forutsetning for å lykkes både hjemme og ute i verden.

Neste år er det også planlagt å involvere juristene på Petroleumsdagen.

God respons fra studentene

Selv om programmet nok inneholdt mest “mat” for realistene, virket responsen fra studentene stort sett positiv.

Pia C. Hauger, student på programmet fysikk, astronomi og meteorologi (FAM), er blant de som var godt fornøyd med dagen:

- Jeg synes det er bra at vi får se eksempler på helt konkrete utfordringer innen bransjen, tilpasset konkrete retninger innenfor fagområdene. Det gjør det lettere å se hva slags oppgaver man kan få innen bransjen.

Kristin Dypedokk Jensen, masterstudent ved det tverrfaglige forskningssenteret SUM (Senter for utvikling og Miljø), synes det var positivt at det ble åpnet for den politiske dimensjonen ved bransjen i tillegg til den tekniske, og at det ble fokusert på spørsmål rundt klima:

"Åsleik Engmark underholdt studenter og andre på Petroleumsdagen."

- Jeg tror framtiden blir mer og mer tverrfaglig, og at kunnskap av den typen HF/SV representerer trengs innen industrien. Det handler om så mye mer enn det rent tekniske, og vi kan være med å utrede begrepene.

- Noen av foredragene fremsto nokså upolitiserte, og bar preg av å være rene bedriftspresentasjoner. Allikevel er det veldig positivt at det åpnes en linje mellom bedriftene og studentene, avslutter hun.

Dagen ble avsluttet i Idrettshallen på UiO, med bevertning, taler og til slutt standup- show med Åsleik Engmark (bildet under), som blant annet serverte improviserte sanger til (og om) de fremmøtte.

Powered by Labrador CMS