Vintersport truer fuglelivet

Snøbrettkjøring, løssnøkjøring og andre aktiviteter utenom merkede løyper er en fare for fuglelivet i Alpene, advarer forskere.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Biologer og zoologer fra Universitetet i Bern i Sveits har studert hvilken effekt de stadig mer populære ekstreme vintersportene har på orrfugl i området.

Bestanden av orrfugl i Alpene har gått betydelig ned de siste årene. Fuglene lever i halvåpne landskap mellom snaufjell og alpin skog, akkurat de områdene der det drives mest ekstrem vintersport.

Forskerne har funnet ut at orrfugl som lever i disse områdene produserer mye mer av et stresshormon enn det som er vanlig for orrfugl andre steder. Sammen med klimaforandringene kan bestanden av orrfugl være i fare, mener forskerne i en rapport som i disse dager publiseres i tidsskriftet Proceedings B, som utgis av Royal Society.

Snøhuler

Om vinteren lager orrfuglene seg små snøhuler hvor den gjemmer seg. Fuglene kommer ut et par ganger om dagen for å finne mat, deretter lager de seg nye snøhuler, akkurat i de områdene der det drives mye skikjøring. Sammen med varmere klima, som betyr mindre snø, blir det stadig vanskeligere for orrfuglene å lage snøhulene som de er så avhengige av.

Nivået av stresshormonet kortikosteron øker hos de fleste dyrearter når de utsettes for stress, og orrfugl er intet unntak. Det sveitsiske forskerteamet merket tre orrfugl, og utsatte dem deretter for stress over flere dager ved å tvinge dem ut av snøhulene deres gjentatte ganger, akkurat det samme som skjer når skiløpere fyker over snøhuler.

Forskerne fant at nivået av kortikosteron økte betydelig når fuglene ble skremt ut av hulene sine. Forskerne målte deretter nivået av stresshormon i orrfugleksrementer som ble samlet inn fra 32 forskjellige steder i Alpene. Noen av stedene var i uberørt villmark, andre fra steder der mange mennesker ferdes. Fuglene som hadde tilhold i nærheten av mennesker hadde mye høyere kortikosteronnivå enn fuglene som levde langt fra folk.

Rovdyr

Økt stress påvirker fuglene på flere måter, blant annet kan det føre til endringer i reproduksjonen. Det at fuglene ofte jages ut av hulene sine fører også til at de blir mer utsatt for rovdyr.

- Alle disse faktorene, enten de kommer hver for seg eller henger sammen, vil påvirke orrfuglene i området og på sikt kanskje få betydning for bestanden, sier Raphael Arlettaz, som leder forskergruppen. Han mener at dyrelivet i Alpene trenger mer beskyttelse ettersom vintersportsaktivitetene blir mer og mer utbredt i området. (NTB)

Powered by Labrador CMS