Tut-Ankh-Amon i bra stand

I nattens mulm og mørke har forskere hentet Tut-Ankh-Amon ut av hans sarkofag i den egyptiske byen Luxor. Faraoens hode viste seg å være i forbausende god forfatning, hans høye alder til tross, sa forskerne torsdag.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Tut-Ankh-Amon var bare åtte år gammel, da han besteg tronen i det gamle Egypt i år 1319 før Kristus. Han døde allerede i 1309, altså etter en regjeringstid på bare ti år, og det er uklart om han ble drept eller døde av naturlige årsaker.

Ved hjelp av elektronisk tomografi skal Tut-Ankh-Amons hjerneskalle nå undersøkes, på leting etter tegn til vold. Men da skallen ble lagt i den elektroniske trommelen, brøt det ut en voldsom sandstorm som fikk enkelte av forskerne til å mumle om svartekunster.

- Det er faraos forbannelse, sa en av dem. Legenden om Tut-Ankh-Amons forbannelse oppsto på 1920-tallet, da mange av den britiske utgravningslederen Howard Carters medarbeidere døde under mystiske omstendigheter, kort etter at de hadde vært med på å åpne Tut-Ankh-Amons grav.

Det har vært påstått at Carter selv nedkalte denne forbannelsen, ved griskt å rive løs smykkene som var festet til Tut-Ankh-Amons mumie. Dette skal også ha gått sterkt ut over selve mumien, slik at hodet i dag er den eneste delen som er godt bevart.

(NTB)

Powered by Labrador CMS