Strengere mot helsepersonell

Flere leger, sykepleiere og hjelpepleiere kan komme til å få advarsler i framtiden. Helseministeren vil utvide muligheten til å irettesette helsepersonell.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I dag får helsepersonell advarsler bare når de har gjort noe som påfører pasienter betydelig belastning eller som medfører fare for sikkerheten i helsetjenesten.

Nå foreslår helseminister Sylvia Brustad (Ap) at helsepersonell også skal få advarsler når de opptrer kritikkverdig på andre måter, som for eksempel hvis de mottar arv eller gaver fra pasienter, utsteder attester og erklæringer på uriktig grunnlag eller opptrer på en måte utenfor arbeidstiden som er egnet til å svekke tilliten til yrkesgruppen.

Det er Statens helsetilsyn som behandler klagesaker mot helsepersonell. Assisterende direktør Geir Sverre Braut er fornøyd med helseministerens forslag.

- Det er et poeng for oss at vi skal kunne gi advarsler selv om helsepersonellet ikke har påført pasienter belastning eller medført fare for sikkerheten, sier Braut til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Den mildeste reaksjonsformen fra tilsynet overfor helsepersonell er en rettledning. Advarsel er en langt sterkere reaksjon, mens den aller sterkeste reaksjonsformen er tilbaketrekking av autorisasjonen.

Forslaget om endring i helsepersonelloven er nå ute på høring.

(NTB)

Powered by Labrador CMS