Sjøfuglene forsvinner

Matmangel gjør at bestandene av sjøfugl langs kysten av Nordsjøen forsvinner.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er overfiske av småfisk som får skylden. Det har vært en dramatisk nedgang i antallet sjøfugler på Vest- og Sørlandet de siste årene. Tellinger fra fylkesmenn viser at bestandene er under sterkt press.

I Hordaland og Sogn og Fjordane er ternene nær forsvunnet. Fiskemåkebestanden i Rogaland har gått tilbake med 80 prosent de siste 15 årene. Sildemåkene er bare halvparten av tidligere antall, og rødnebbterne og makrellterne er nær forsvunnet i mange områder i Rogaland, skriver Aftenposten.

Like tragisk er det i Vest-Agder.

- Situasjonen er veldig dramatisk. Man kan se forandringene med det blotte øye. Det foregår en økologisk krise rett utenfor stuedøren min, sier kystbeboer Peder Johan Pedersen.

Han har sammen med Norsk Ornitologisk Forening foretatt grundige opptellinger av hekkende fugl i fylkets fuglereservater. Forrige uke var miljøvernministeren på besøk i Ny-Hellesund i Søgne kommune, og Pedersen benyttet sjansen til å fortelle Helen Bjørnøy om utviklingen.

- Hun var veldig interessert i situasjonen, og ville at jeg skulle sende henne et notat om hva vi har funnet, sier Pedersen. Problemet skyldes svikt i småfisk, som brukes som råstoff i fôr til oppdrettsnæringen.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS