Oppdaget ukjent livsform

Forskere har oppdaget en helt ny gruppe med organismer som huser noen av menneskets fjerneste slektninger. Funnet kan gi viktig informasjon om evolusjonsutviklingen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Biologer ved Universitetet i Oslo har i samarbeid med spanske, franske og danske forskere oppdaget en ny gren i evolusjonstreet som kalles Telonemia, skriver forskningsmagasinet Apollon.

Telonemia består av små mikroskopiske encellede organismer som prinsipielt er bygd opp på samme måte som menneskeceller. Evolusjonsskillet mellom Telonemia og menneskets encellete forfedre skjedde for vel én milliard år siden.

Den første Telonemia-arten ble oppdaget allerede i 1913, men den gangen ante ikke forskerne hvor i slektstreet den befant seg. For noen få år siden trodde de at Telonemia var svært sjelden, og at den bare fantes noen få steder i verden.

Nå har de oppdaget at Telonemia fins i alle verdenshavene.

- Telonemia spiser andre levende encellede organismer og planktonalger, og blir selv spist av dyreplankton. Vi er overbevist om at gruppen har en sentral plassering i næringskjeden i havet, og at den er en viktig og skjør brikke i det økologiske samspillet.

Det forteller professor Kjetill S. Jakobsen ved Center for Ecological and Evolutionary Synthesis (CEES) på Universitetet i Oslo.

(NTB)

Powered by Labrador CMS