Ny generasjon romferger

Den amerikanske romfartsadministrasjonen NASA vil utvikle en ny generasjon romferjer. Disse ferjene skal kunne frakte romfarere til månen og Mars, går det fram av NASAs planer for budsjettåret 2007.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Amerikanerne vil også fortsette satsingen på den internasjonale romstasjonen ISS, går det fram av planene som ble lagt fram tirsdag. Men NASA vil redusere sitt forskningsarbeid om bord i ISS for å spare penger.

- Utforskningen av solsystemet vil utvilsomt regnes blant menneskehetens største prestasjoner, sier NASA-sjef Michael Griffin. NASA vil i budsjettåret som begynner 1. oktober øke utgiftene med 3,2 prosent til 16,8 milliarder dollar (nesten 113 milliarder kroner).

Den største enkeltposten på dette budsjettet er utviklingen av en ny generasjon romferjer, som skal være klare til bruk i perioden 2010 til 2014. Det skal også utvikles en ny romsonde for myklanding på månen.

NASAs sparekniv vil ramme en rekke vitenskapelige programmer. Likevel synes det ifølge fagfolk sikkert at prosjekter som sonde- og kjøretøyprogrammet Mars Rover, Saturn-sonden «Cassini» og Pluto-sonden «New Horizons» vil bli gjennomført.

(NTB)

Powered by Labrador CMS