Nordmann på romferd

Sjokoladefabrikken Nidar arrangerer en konkurranse hvor hovedpremien er en tur til verdensrommet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Nidar har kjøpt billett til en slik romtur av Space Adventures, en amerikansk bedrift som tar sikte på å arrangere opplevelsesreiser ut i rommet. De har ennå ikke noe romfartøy klart, og vinneren vil uansett måtte vente en stund fordi det er 100 personer foran på ventelisten til selskapet. Men Nidar bedyrer at vinneren blir den første nordmannen som får en slik tur utenfor atmosfæren.

Før man blir tatt med i romfartøyet, må man gjennom flere dager med trening hos Space Adventures i USA. Programmet omfatter blant annet vektløstrening. På selskapets hjemmeside står det at et slikt program koster nærmere 650 000 kroner, inkludert turen ut i rommet.

100 kilometer

På turen skal passasjerene ifølge planene til Space Adventures komme minimum 100 kilometer over jordoverflaten, altså utenfor jordens atmosfære. Denne høyden er ifølge Nidar offisielt kjent som «astronauthøyde», og kvalifiserer til at man kan kalle seg astronaut.

Det kreves ingen spesielle ferdigheter av den som skal reise, men han eller hun må være over 18 år ved årsskiftet 2006-2007, og ha en normalt god helse. Nidar-konkurransen starter 1. april og varer til 26. august. Vinneren kåres i september i år.

- Vi håper at konkurransen vil skape norsk romfeber og stort engasjement, sier Morten Haug i Nidar.

26 i finale

Hver uke skal det kåres en ukesvinner, og hver måned en månedsvinner, og disse 26 personene får delta i finalen i september.

I 2001 betalte den 60 år gamle amerikanske forretningsmannen Dennis Tito russerne 180 millioner kroner for å få bli med opp til romstasjonen «Alpha». Der var han i åtte dager.

Året etter fulgte en 28 år gammel sørafrikansk internettmillionær etter.

(NTB)

Powered by Labrador CMS