Mystisk skogsyke herjer i USA

USA er rammet av en mystisk skogsyke: Millioner av popler dør i skogene i de vestlige deler av landet. I San Juan-skogene i delstaten Colorado er en tidel av skogområdene berørt, melder tidsskriftet Nature.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Når popler i disse områdene dør, vokser nye trær fram fra røttene av de gamle snarere enn fra frø, het det på tidsskriftets nettsider tirsdag.

Forstmannen Wayne Sheppert ved en skogforskningsstasjon i fjellkjeden Rocky Mountains har aldri sett noe lignende før.

- Fenomenet er ikke omtalt i faglitteraturen. Det skjer svært fort, sier Shepherd som forteller at i fjor var rundt 120.000 av til sammen 1,2 millioner mål skogområder, altså rundt en tidel av de samlede områdene, berørt av poppeldøden.

- Min personlige teori er at dette er et naturlig fenomen, snarere enn en ny sykdom som rammer disse spesielle økosystemene. Det kan ha med klimaet å gjøre, sier Sheppert og peker på at det vestlige USA har vært rammet av temmelig hard tørke de siste årene.

Sykdommen har spredt seg i nord-sør-retningen inntil den nå forekommer fra Canada i nord og nesten ned til USAs grense mot Mexico i sør. Popler er trær i pilefamilien. Av viltvoksende arter i Norge er det kun osp som tilhører denne familien.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS