Mindre utslipp - mer varme?

Mindre forurensning fra fossilt brennstoff kan føre til mer og ikke mindre global oppvarming. I verste fall kan reduserte utslipp gjøre Europa til en ørken innen år 2100, hevder forskere.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

De oppsiktsvekkende påstandene settes fram i fjernsynsprogrammet «Global Dimming», som den britiske rikskringkastingen BBC sender torsdag. Til nå har det vært antatt at utslipp av såkalte drivhusgasser er en av hovedårsakene til at klimaet blir varmere.

Ifølge forskerne reflekterer partikler av svoveldioksid og andre stoffer i fossilt brensel solstrålene, og de demper derfor varmen. Hvis bruken av kull og olje reduseres, vil varmen stige, sier klimaeksperten Dr. Peter Cox til nyhetsbyrået Reuters.

- Når kjølevirkningen forsvinner - og det må den, fordi partikler som svoveldioksid er skadelige for mennesker - vil oppvarmingen bli mye sterkere, mener Cox. Andre forskere tror gjennomsnittstemperaturene i Europa i så fall kan stige med ti grader innen 2100.

Etter bølgekatastrofen i det sørlige Asia har blant annet mange øystater i Stillehavet krevd hardere tiltak mot drivhusgassene. De kritiserer USA for landets vegring mot å slutte seg til Kyoto-protokollen fra 1997, om kamp mot den globale oppvarmingen.

(NTB)

Powered by Labrador CMS