Kunnskapsnæringen øker

Kunnskapsnæringen har i løpet av de siste 20 årene vokst nesten like raskt som oljeindustrien. Det viser tall utarbeidet av analyseselskapet Econ og NHOs bransjeorganisasjon for IT- og kunnskapsnæringen, Abelia.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Dobbelt så mange jobber med kunnskapsbaserte tjenester i dag som for 20 år siden. Mens det i 1982 var kun 6 prosent av den totale arbeidsstyrken som jobbet innen den kunnskapsbaserte delen av tjenestesektoren, var det i 2002 14 prosent av arbeidsstyrken som gjorde det.

- Analysen tallfester tydelig hvor veksten er. Det gjenspeiles ikke i den politiske debatten. Politikerne er mest opptatt av å beskytte industrier som er på vei ned, i stedet for å legge forholdene til rette for næringene som er i vekst, sier Abelia-sjef Paul Chaffey til Aftenposten.

Analysen omfatter databehandling, forskning og utvikling, juridisk ekspertise, arkitekter, ulike konsulenter, formidling av arbeidskraft, undervisning og telekommunikasjon. Kunnskapsarbeidere innen industri og offentlig sektor er ikke med i tallmaterialet.

Chaffey peker på at konkurransesituasjonen blir stadig tøffere for kunnskapssektoren, men mener Norge har god sjanse til å hevde seg på flere områder hvis forholdene legges til rette for det.

- Vi kan ikke konkurrere på lønn i Norge. Derfor må vi være smartere, sier han.

(NTB)

Powered by Labrador CMS