Flytter hjemmefra tidligere

Unge mennesker flytter hjemmefra tidligere enn før og for første gang på 15 år øker andelen unge boligeiere.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I 1988 eide halvparten av alle ungdommer i alderen 20 til 24 boligen de bodde i. Siden har denne andelen falt hvert eneste år, helt fram til 2004. Da eide bare 20 prosent av ungdommene i denne gruppen boligen. De siste to årene har fallet stoppet, og andelen har vidt begynt å krype oppover igjen, skriver Aftenposten.

- Det er mye som tyder på at det er en myte at det blir stadig vanskeligere for unge å etablere seg på boligmarkedet, sier forsker Lars Gulbrandsen ved Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA) til Aftenposten.

Nedgangen i unge boligkjøpere fortsatte også etter at prisene igjen begynte å stige fra våren 1993. Når prisene igjen når nye rekorder, er unge boligkjøpere på vei tilbake på arenaen igjen.

- Da prisene steg i perioden 1984 til 1988, kjøpte ungdom bolig som aldri før. Samtidig med at prisene begynte å falle, var det færre som kjøpte, sier Gulbrandsen.

I 1997 bodde 40 prosent av de mellom 20 og 24 år hjemme hos mor og far. I 2004 var det bare 25 prosent som gjorde det samme.

- Fortsatt er andelen gutter som bor hos foreldrene dobbelt så stor som for jentene, forteller Gulbrandsen.

(NTB)

Powered by Labrador CMS