Fant ukjent Händel-manuskript

Forskere har funnet et til nå ukjent håndskrevet utkast til en kantate av den store komponisten Georg Friederich Händel. Utkastet dukket opp i delstaten Bayerns statsbibliotek i München, opplyste musikkhistorikere tirsdag.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Manuskriptet er en fullstendig versjon av kantaten «Crudel tiranno Amor» i en hittil ukjent versjon for sopran og cembalo, ble det opplyst. Skrifteksperter skal ha bekreftet at utkastet stammer fra Händels egen hånd.

Funnet betegnes som sensasjonelt, og historikerne sier det ikke har vært noen lett oppgave å slå fast at utkastet er ekte. Det dreier seg nemlig om et renskrevet manuskript, og ikke om de mer velkjente Händel-kladdene med tallrike endringer og arbeidsnotater.

Dokumentet ble funnet i et samlebind som også omfatter åtte manuskripter av Händels nære medarbeider John Christopher Smith senior. Dette bindet tilhørte i sin tid musikk- og kulturhistorikeren Wilhelm Heinrich von Riehl, som testamenterte det til München-biblioteket.

Georg Friederich Händel (1685-1759) regnes som en av barokkens største komponister. Han tilbrakte mye av sitt liv i England, og originalutgaven av «Crudel tiranno Amor» («Grusomme tyrann kjærlighet») ble trolig uroppført i London 5. juli 1721.

(NTB)

Powered by Labrador CMS