CO2 øker raskere

De globale utslippene av klimagassen CO2 har økt tre ganger raskere etter år 2000 enn på 1990-tallet, viser en amerikansk undersøkelse.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

CO2-utslippene økte i gjennomsnitt med 3,1 prosent i årene 2000 til 2004, mens den årlige økningen på 1990-tallet var på 1,1 prosent, ifølge en studie som offentliggjøres av USAs forskningsråd, National Academy of Sciences.

- Til tross for vitenskapelig enighet om at CO2-utslippene endrer jordas klima, klarer verken industriland eller utviklingsland å få kontroll over utslippene. I mange deler av verden går vi tvert om i feil retning, sier Chris Field, en av forskerne bak studien.

Forskerne konstaterer også at verdens energieffektivitet, målt etter hvor mye fossil energi som trengs for å produsere en gitt mengde, er blitt svekket de siste årene.

U-land øker mest

De rike landene, med 20 prosent av jordas befolkning, sto for 60 prosent av utslippene i 2004, seks ganger mer per person enn i utviklingslandene. I USA er per person-utslippene 20 tonn CO2 i året, mot 3,2 tonn i Kina, ifølge FN-tall. Men økningen de siste årene er likevel størst i utviklingslandene. Utviklingslandene sto for over 70 prosent av økningen i 2004.

FNs klimapanel regner med en global temperaturøkning på mellom 1,8 til 4 grader dette hundreåret, avhengig av hvor store CO2-utslippene blir. Veksten i utslipp siden 2000 er høyere enn i klimapanelets mest ekstreme prognoser, konstaterer forskerne.

Energiprognose

USAs regjering la mandag fram sin årlige internasjonale energiprognose, International Energy Outlook. Ifølge prognosene vil verdens energiforbruk øke med 57 prosent og CO2-utslippene med 59 prosent fra 2004 til 2030, i stor grad på grunn av voksende energiforbruk i store utviklingsland.

Ifølge FNs klimapanel må utslippene av klimagasser reduseres med mellom 50 og 85 prosent innen 2050, dersom vi skal unngå en global oppvarming på over 2 grader. Høyere temperaturøkning enn det kan ventes å gi dramatiske skadevirkninger for natur og samfunn. (NTB)

Powered by Labrador CMS