Brennmaneter farlig for barn

Oslo (NTB-Einar Olsen): De fleste brennmaneter i norske farvann gir bare lokale irritasjoner hos voksne mennesker. Hos barn og personer med allergi kan det imidlertid føre til permanente hudforandringer.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det samme er tilfelle for oss alle dersom vi kommer i kontakt med brennmaneter i tropiske farvann, skriver lege Kim Tønseth i siste nummer av Tidsskrift for den Den norske lægeforening.

I en oversiktsartikkel gir Tønseth også noen gode råd til alle dem som får et ublidt møte med disse «sommergjestene».

Barn og allergikere som kommer i kontakt med «norske» brennmaneter bør omgående skylle de angrepne hudområdene med sjøvann eller eddik. Begge deler bidrar til å redusere aktiviteten i giftstoffene.

Hvis man oppdager systemiske reaksjoner må vedkommende observeres nøye og helst innlegges for behandling. Utslettet kan i alle tilfelle smøres med bedøvelseskrem. Kraftige lokale irritasjoner kan dempes med steroider og antihistaminer.

Kommer tilbake

Studier på personer som er blitt utsatt for gift fra brennmaneter viser at allergiske reaksjoner spiller en betydelig rolle.

Lokale reaksjoner kan oppstå flere uker etter at kontakten har funnet sted. Tønseth skriver at grunnen til at barn er spesielt utsatt er den tynne huden og en relativt liten hudoverflate.

Allergiske personer får sine kraftige symptomer på grunn av virkningsmekanismen i giftstoffene og møtet mellom giften og de stoffene allergikere har eller ikke har i kroppen fra før.

Normalt skal smertene for folk flest være borte en halv time etter kontakten med brennmaneten. Da begynner imidlertid kløen. Hudforandringene vil forsvinne etter noen timer, men også hos folk uten spesifikk allergi kan de være synlige i flere dager.

Behandling

Den beste behandling er å forebygge, det vil si unngå å komme i kontakt med brennmanetene. Dette gjelder spesielt for barn og for alle hvis de bader i tropiske farvann. Artikkelen viser spesielt til Indonesia og Australia.

Tønseth skriver at det ikke finnes belegg for at vannfast solkrem beskytter når man bader. Det eneste sikre er bruk av våtdrakt.

Behandlingen på stedet består i å fjerne synlige brenntråder, helst med pinsett. Deretter må det skylles med sjøvann eller eddik. Det er viktig å ikke bruke ferskvann og heller ikke skrubbe. Begge deler kan aktivere påførte nesleceller.

Ved mistanke om gjenværende nesleceller på hunden kan de eventuelt fjernes med barberkrem og høvel.

Hvis bedøvelseskrem ikke er nok til å fjerne smertene kan vanlig paracetamol være gunstig.

Dersom ikke smerte og kløe forsvinner etter noen timer, men i stedet utvikler seg videre, er et legebesøk det tryggeste.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS